28/11/22

Zagrejani za zimu – tačno onoliko koliko želite

Iako postoje i fiksni mesečni iznosi, većina računa za jedan dom obračunava se i plaća po utrošku. U slučaju grejanja najčešće nije tako.

Bez obzira što je vrlo teško objasniti zašto je logičnije tokom čitave godine plaćati račun za grejanje, u većini beogradskih stanova ova stavka u budžetu i dalje se obračunava po površini grejne površine i u istom iznosu plaća svih 12 meseci. Naravno, i za to postoji rešenje – preći na grejanje po utrošku. Kako?

Prelazak na grejanje po utrošku

Prvo, potrebni su vam odgovarajući uređaji: uređaj za registrovanje sopstvene potrošnje i termostatski ventil. Ugradnja ovih uređaja je obaveza vlasnika stana, odnosno – ugrađuje ih o sopstvenom trošku. U zavisnosti od vrste odabranih uređaja i eventualnih prepravki postojećih instalacija, troškovi ugradnje i registracije sopstvene potrošnje za stan od oko 50 kvadrata iznose oko 250 evra.

Naravno, morate da imate u vidu da se na plaćanje grejanja po utrošku može preći samo tokom letnjih meseci, između dve grejne sezone. Konačno – i možda najvažnije – ne postoji mogućnost parcijalnog prelaska: svi korisnici iste predajne stanice za grejanje moraju da grejanje plaćaju na isti način – ili po utrošku ili po kvadraturi stana.

Pre donošenja odluke, morate da budete sigurni da je vaš stan (ili kuća) energetski efikasan jer ako nije, računi za grejanje prelaskom na plaćanje po utrošku zapravo će biti još viši.

Da li može drugačije?

Beogradske elektrane imaju potrebnu infrastrukturu da skoro svi korisnici grejanje plaćaju po utrošku. Pitanje je da li su zgrade opremljene.

Rezidencija Paun jeste. To znači da od prvog dana u svom novom domu grejanje plaćate samo onoliko koliko ste zaista potrošili. S obzirom da je vaš dom u zgradi koja je u potpunosti energetski efikasna, računi će biti bar 30% niži nego što očekujete. Pored toga, grejanje ćete moći da podesite u skladu sa svojim potrebama: kada niko nije u stanu ili negde otputujete, grejanje se neće koristiti.

Rezidencija Paun pruža i mnogo više. Prosvetljen prostor sa razdvojenom dnevnom i noćnom zonom, za potpuni komfor u svakom delu dana (i stana). Apsolutna bezbednost zahvaljujući konstantnom video nadzoru i domaćinu zgrade. Sve servisne usluge na samo nekoliko koraka od zgrade. Zajednički prostor za odlaganje. Dovoljno parking prostora za sve vaše posetioce uz podzemnu garažu za stanare i električne punjače za automobile. Ukratko, sve što vam treba za srećan život.

Zato nas pozovite i dođite da odaberete svoj stan u Rezidenciji Paun!