23/12/20

Vanvremenski skandinavski dizajn

Skandinavski enterijeri već decenijama oduševljavaju ljude širom sveta. Svetlo drvo, beli zidovi, pomalo spartanska estetika – ali ipak uvek pre svega funkcionalno. I savršeno se uklapa u enterijere Dunavske trilogije.

Predstavljamo vam 10 zapovesti skandinavskog uređenja prostora.

1. Sve u belom

Ne baš bukvalno. Međutim, istina je da u skandinavskim prostorima nikada ne postoji više od četiri boje, a bar tri su vrlo svetle. S obzirom na polarne noći, Skandinavcima je bilo važno da sve površine „primaju“ što više svetlosti. Ako želite skandinavsku atmosferu, odaberite mirne, zagasite tonove: bela, siva, zelenkasta, roze. Sve ove boje odlično dopunjuju prirodnu boju drveta – osnovu skandinavskog dizajna.

2. Funkcionalnost iznad svega

Svaki komad nameštaja mora da „zasluži“ svoje mesto – to znači da mora da bude i zaista upotrebljiv, vrlo često na više načina. Stočić u dnevnoj sobi uvek je i prostor za knjige ili časopise. Klupa ima i dodatnu policu. Ovo je zapravo vrlo logično. Zašto biste prostor opterećivali sa previše predmeta?

3. Priroda

Skandinavci vole prirodu. Svoju ljubav prema otvorenom prostoru preneli su i u enterijer. Kamen, netretirano drvo, bez dodatnog bojenja – sve je u znaku poštovanja prirode i njene lepote. Ako je nešto prirodno lepo, zašto to prikrivati? Jednostavno i fantastično.

4. Čiste linije

Dozvolite prostoru da diše. Komadi nameštaja treba da opuštaju, ne da opterećuju posmatrača. Pravilnim rasporedom komada čvrstih linija, pogled lako i prirodno usmeravate ka centralnom komadu nameštaja, onom koji želite da istaknete.

5. Udobno

Skandinavci vole mekoću, toplinu i udobnost. Glatka koža, krupno pletena ćebad, ručno pravljene korpe... sve ono što kuću pretvara u dom. Zato je tekstura predmeta toliko važna.

6. Minimalizam

Manje je mnogo više. Međutim, skandinavski dizajn razlikuje se od klasičnog minimalizma. Ovde se radi o jednostavnosti, otvorenom prostoru i smislenom rasporedu komada nameštaja, ne o odsustvu bilo kog od ovih elemenata.

7. Ekologija

Ekološki materijali su osnova skandinavskog doma. Energija se štedi i o okolini se uvek razmišlja. Pritom, kako preklopiti enterijer i eksterijer ako unutrašnjost nije u skladu s prirodom? Održivost, protok (svetlosti i energije) i jednostavnost – tri su osnovna postulata kojih bi trebalo da se držite.

8. Osvetljenje

Kada imate čitav deo godine u mraku, svetlost postaje vrlo važna. Baš zato u svakom skandinavskom domu uvek postoji više izvora svetlosti, uz obavezne (svedene) lustere. 

9. Grafički motivi

Što intenzivnije, to bolje. Šare postoje na nameštaju, podu, zavesama, jastucima, čak i posuđu. Ovo je i najbolji način da u prostor unesete dodatne boje.

10. Biljke

Ponovo povratak prirodi. Nema skandinavskog doma bez (mnogo) biljaka. Smestite ih uz prozore i tako naglasite protok prirodne energije i svetlosti.

Sada vam još nedostaje prostor. Pozovite nas i saznajte više o Dunavskoj trilogiji – savršenom platnu za sve vaše ideje. Čekamo vas!