29/05/20

Terasa - Vaše parče raja

Evo nekoliko ideja o uređenju terase koje sami, vrlo jednostavno možete realizovati:

1 – Obnovite skasije, promenite im boju, odaberite neki novi model. Svedoci smo da se proizvođači trude da svake sezone budu originalni pa već početkom proleća imamo mnogo modela saksija za odabir.

Najjednostavnija varijanta su obične saksije koje ćete postaviti na pod ili kod prozora. Sledeći korak su one koje se kače na ogradu terase (pripazite samo da je ne ogrebete). I, napredna verzija je da odaberete saksije sa podkonstrukcijom kako biste mogli da ih okačite na zid ili svuda po ogradi, a ne samo na dornji gelender.

 

2 – Kad ste obnovili skasije, na red dolazi sveće. Naš predlog je da uzmete već procvetale sadnice kako biste odmah mogli da uživate u njihovoj lepoti i mirisu.

Dobro proverite da cvet koji ste odbarali može da uspe u saksiji, odnosno da mu nije potrebna dubina veća od 15-ak cm. Ovo je jedna od stvari koju odmah treba da pitate pa tek onda da se upustite u izbor po lepoti i boji cveta.

Stvar je ukusa, ali najdostupnije su muškatle, hortenzije, begonije i slično. Ali, ograničenja ovde nema. Potrudite se da izbor cveća odgovara vašem senzibilitetu i da vam boje prijaju.

 

3 – Dolazimo i do nameštaja. Nemojte da pretrpate terasu. Najvažnije je da nameštaj bude udoban. Po internetu se mogu pronaći romantični prizori terasa sa ljuljaškama, ali ne morate očajavati ako nemate mesta za nju. Osmislite svoj kutak, dodajte jastuke, osvežite ih bojom. Ne ustručavajte se da imate spremno i malo ćebe za porhladne prolećne noći ili jutra.

4 – kad ste sve gore navedeno pripremili, posvetite se završnim detaljima koji će upotpuniti ugođaj. Otkrijte da li ste ljubitelj dekorativnih sveća, diskretne rasvete, mirišljavih štapića, i baš to sebi priuštite.