04/05/21

Multifunkcionalnost – i u enterijeru

Dizajnerske ideje i rešenja često su nastajali iz stvarnih potreba. S obzirom da smo prethodnu godinu mahom proveli u svojim domovima, dizajneri enterijera su želeli da u 2021. godini daju ideje kako da prostor u kome smo manje-više stalno u svakom kutku deluje drugačije.

Dom je postao mnogo više: i kancelarija i učionica i restoran i prostor za odmor i teretana. Ukratko, nekadašnje mesto za opuštanje sada je sve što nam je (bilo kog i svakog) dana potrebno.

Treba da stvorimo prostor u prostoru, a da nimalo ne izgubimo u estetici. Šta to zapravo znači? I kako sve to ostvariti?

Kancelarija

Trpezarijski sto jeste odlično jednokratno rešenje za rad, ali dugoročno počinje da smeta. Međutim, ako ste konstantno okruženi drugim članovima porodice, briše se granica između radnog vremena i porodičnih druženja. 

Pronađite kutak u koji možete da postavite uži sto, na koji staje laptop. To može da bude i „plutajuća“ polica ili sto na rasklapanje. Zatim odaberite i interesantan paravan. U prostor ćete uneti dinamiku, a imaćete i odličnu pozadino za video sastanke. 

Ako nemate mesta iznad stola, sve što vam je dodatno potrebno možete da smestite i ispod – u kutiju ili korpu. Razmislite i o ulaganju u dobru radnu stolicu, koja će jednako služiti i kao fotelja u dnevnoj sobi.

Učionica

Dečija soba verovatno je i podrazumevala radni sto, ali sa online nastavom potrebno je i nešto više. Kao i vama, i savremenom đaku je potrebno „okruženje“ tokom nastave. Možda zbog toga treba da čitav radni prostor drugačije orijentišete, posebno ako prozor gleda na jug. 

Ovo je odlična prilika da uredite zidnu galeriju dečije sobe i novim zavesama uneste drugačiji kolorit.

Restoran

Kuhinja je uvek bila srce doma, a sa viškom vremena, svi članovi porodice najčešće se susreću u kuhinji. Zato je pravi trenutak da razmislite kako da novim rasporedom dobijete više prostora.

Svaka kuhinja izgleda veće i modernije ako radne površine nisu opterećene malim kućnim aparatima. Pokušajte da im pronađete skriven prostor u postojećim ormarićima i primetićete da mnogo više uživate dok kuvate.

Osim toga, u kuhinji je uvek najbolja zabava.

Odmor i vežbanje

Već nekoliko godina je trend da se spoljašnji i unutrašnji prostor prepliću, a sada za tim postoji i stvarna potreba. Prirodnu otvorenost najjednostavnije ćete ostvariti unošenjem zelenila i velikim staklenim površinama. Konzistentnost ćete postići i pažljivim odabirom nameštaja za terasu ili baštu: ako je nameštaj u istom stilu i komplementarnim bojama, prostor će delovati povezanije.

Ideja je mnogo, mogućnosti još više, ali ono što je nepromenljivo jeste da vam treba pravi prostor. Pronađite svoj dom u Dunavskoj trilogiji i uživajte do kraja života!