13/08/21

Belo na belom – odlika stila ili izvor stresa?

Pročišćena, vazdušasta atmosfera kojom beli enterijeri odišu postoji samo na slici. Za vaše goste (pa i ukućane) može da bude i snažan razlog za nervozu.

Beli enterijeri su predivni za oko i zato su vrlo čest izbor za pokazne stanove. Ono što nikada ne treba da zaboravite da su ti stanovi samo to – pokazni, i da u njima niko neće živeti. Ako se za ovakvu kombinaciju boja (zapravo, odsustvo kombinacije) odlučite u svom životnom prostoru, većini ljudi to znači samo jedno: vama je važno da sve uvek bude belo i svi moraju da se dodatno potrude da to i ostvare. A to odmah unosi nemir.

Sa ovim se slažu i dizajneri enterijera. Na belom nameštaju se vidi i najmanja mrlja, ističe se svaki pogrešan nabor i nepravilne linije su uočljivije. Kako da onda u svoj prostor unesete prozračnost koju volite?

Odgovor je: osvetljenjem. Vrlo je važno da rasvetna tela u svom domu kupujete ne samo u skladu sa svojom estetikom, već i sa namenom prostorije u kojoj će se određena svetiljka nalaziti. Razmislite o lusterima, stonim lampama, zidnim svetiljkama, plafonskoj rasveti, prigušenom osvetljenju…

Svetla postavite tako da nadograđuju prirodno osvetljenje. Izaberite svetle, prozirne zavese; rasporedite ogledala koja će reflektovati sunčevu svetlost, ubacite plave i zelene detalje. Terapeuti kažu da jarko belo i zelenkasto svetlo negativno utiče na raspoloženje, čak pojačava depresiju, pa pažnju posvetite i samim sijalicama.

Sa druge strane, kuhinje i kupatila i dalje ostaju „verna“ belom. Naravno, to ne znači da sve treba da bude u toj boji jer ćete vrlo lako dobiti neželjen bolnički izgled. U kuhinji belinu „razbijte“ podnim i zidnim pločicama i detaljima. U kupatilu izaberite kontrastne pločice za pod i jedan zid koji će biti fokus. Ili odaberite kadu u boji.